OVER ONS

Wij zijn de Dutch Polar Bears, sinds kort een stichting, we zijn een groep jongeren die een grote eerbied en interesse hebben voor de Tweede Wereldoorlog en haar veteranen. Wij worden ondersteund door een groot netwerk waaronder 2 permanente bestuursleden die hun netwerk en kennis ter beschikking stellen. Wat in 2016 begon als een groepje scholieren die voor een profielwerkstuk Roosendalers interviewde over de oorlog, is anno 2021 uitgegroeid tot een enthousiaste en gemotiveerde groep studenten, genaamd The Dutch Polar Bears. De reden voor de voortzetting van onze groep na de middelbare school? Wij merkten dat er steeds minder aandacht en interesse is voor wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal gebeurd is, met name onder jongeren. Aangezien de bevrijders hun leven op het spel hebben gezet voor de vrijheid die wij nu voor vanzelfsprekend houden, vonden wij dat de verhalen die op het punt stonden verloren te gaan, gevonden en bewaard moesten worden.

 

Met onze eerste documentaire over de ‘Polar Bears’ (de bevrijders van Roosendaal), probeerden wij de jeugd, maar ook zeker de volwassenen, inkijk te geven in de fantastische verhalen en gebeurtenissen rondom de 49th West Riding Infantry Division. Voor deze documentaire zijn wij onder andere naar België gegaan, waar wij de Polar Bears voor het eerst tegen zijn gekomen in Mol. In de voetsporen van deze divisie zijn wij naar Turnhout gelopen, om daarna ook Rijckevorsel, Wuustwezel en uiteindelijk Roosendaal te bezoeken. De weg, die wij overigens helemaal te voet hebben afgelegd, heeft ons langs diverse slagvelden en kleinere dorpjes gebracht. Hier hebben wij stil gestaan bij monumenten en oorlogsgraven, maar ook de veldslagen in deze omgeving zijn nader bekeken. Bovendien hebben de nog levende ooggetuigen ons hun verhaal verteld.


Twee jaar later, in mei 2019, zijn wij opnieuw op pad gegaan. Deze keer volgden wij niet een Britse, maar een Canadese divisie: The 4th Canadian Armoured. Deze divisie bevrijdde op 27 oktober 1944 Bergen op Zoom, wat een cruciale overwinning voor de Geallieerden in de Slag om de Schelde betekende. Met alle lessen die wij geleerd hadden tijdens de eerste documentaire in het achterhoofd en gebruik makende van ons gegroeide netwerk, konden onze ambitieuze plannen voor deze documentaire uitgevoerd worden, wat resulteerde in een eindproduct dat zowel de verhalen van de bevrijders als ook van de burgers laat zien.


Op dit moment zijn wij bezig met het verder professionaliseren van onze groep. Dit houdt met name in dat de groep The Dutch Polar Bears een stichting geworden is. In die hoedanigheid willen wij ons verder in de toekomst gaan inzetten om verschillende personen, groepen en instanties samen te brengen die allen als doel hebben om de verhalen van de oorlog en de bevrijding in leven te houden. Om ook de jeugd beter te kunnen bereiken, zijn wij bezig om, in samenwerking met lokale experts, voorlichtingen op scholen te organiseren. Daarnaast proberen wij ook een Roosendaalse Polar Bear genaamd Stanley Simpson op te sporen door middel van interviews en archiefonderzoek. Deze zoektocht is te volgen als podcast, maar ook als losse afleveringen op YouTube en deze website.